28. april 2020

Hver dag bruger Luh Sutrawati (kaldet Sutra) to timer på at komme fra sit hjem i Valby til sit arbejde på vores bosted, Tjørnehøj, i Nørre Asmindrup i Odsherred. Hun må tage med offentlig transport, da hun ikke har et kørekort.

Sutra har arbejdet der som social- og sundhedshjælper, siden hun afsluttede uddannelsen i 2017. Hun synes, det er et både vigtigt og givende job.

 

”Vores arbejde handler om at sikre nogle gode rammer og at være der for beboerne, så vi kan støtte dem med at håndtere deres udfordringer. Og de er ekstra store i denne forvirrende tid med Corona-virus. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for en stabil og god hverdag for dem. Desværre kan vi ikke give beboerne en krammer i denne tid. Det skulle de lige vænne sig til”, fortæller Sutra.

 

Aflysning af eksterne aktiviteter
Personalet på bostedet er meget opmærksomt på at fastholde beboernes rutiner, som dog ikke er, som de plejer. Der er sket store ændringer grundet forholdsreglerne efter Corona-krisen. Meget få eksterne aktiviteter er mulige i øjeblikket, så svømning, ridning, biografture og andet er aflyst. Og så kan beboerne heller ikke få besøg af deres pårørende på grund af smittefaren.

Selve tanken om smitte med Corona påvirker alle på Tjørnehøj - både beboere og personalet, fortæller Sutra. Men det er der plads til at tale om, og der bliver taget individuelle hensyn.

”Vi er nødt til at passe på, holde afstand og grundigt overveje, hvordan vi gør tingene i denne tid, og der er også kolleger, som er ekstra bekymrede på grund af forskellige ting. Men vi snakker om det og giver plads til hinanden. Det fungerer, og vi har heldigvis ikke fået Corona på Tjørnehøj.”, siger hun.

 

Skulle havde været på Bali
Efter planen skulle Sutra have været på ferie på Bali lige nu og besøge sin familie. Sammen med sin mand og deres to børn besøger de fast en gang om året, det land Sutra kommer fra. Men grænserne blev lukket, og rejsen aflyst, og i stedet har hun så valgt at gå på arbejde på Tjørnehøj.

”Det passer mig bedst at bidrage til, at tingene fungerer. Derfor har jeg det bedst med at komme på arbejde og være sammen med beboerne og mine kolleger igen”, siger Sutra.

Men hun tænker ekstra meget på sin familie på Bali i tiden.

”Heldigvis er der ingen i min familie på Bali, der er smittede, men virussen smitten breder sig, og sundhedssystemet på Bali er ikke effektivt og har ikke de samme ressourcer, som vi har i Danmark. Så det kan ende dårligt, hvis man bliver alvorlig syg”, siger Sutra.

Vi skal overholde reglerne
Sutra håber, at vi snart kommer på den anden side af Corona, men det har lange udsigter, så vi må passe på.

”Det er vigtigt, at vi overholder retningslinjerne både på job og privat – blandt andet når vi, som jeg, kører med offentlig transport. Vi må holde afstand og passe på os selv, så bliver der færre smittede, og så kan sygehusene rumme de alvorligt syge. Så skal det nok gå”, siger Sutra fra sin vagt på Tjørnehøj.