Ved målrettet at anvende de pædagogiske metoder, som virker for en 32-årig mand med multiple diagnoser, og ved at etablere et tæt team omkring ham, er det lykkedes at skabe ro og trivsel. Det betyder, at man har kunnet gå fra 2:1- til 1:1-dækning.
Nogle mennesker er født med meget vanskelige forudsætninger. Et af dem er Morten. Han er udviklingshæmmet, har autisme og adfærdsforstyrrelser. Herudover er han belastet af to fysiske lidelser; tarmsygdommen Crohns og det sjældne Prader-Willi-syndrom, som er en kromosomfejl, der gør, at han aldrig oplever mæthed, men hele tiden har trang til at spise. Trangen til at spise er så stor, at det er nødvendigt at låse al mad inde.
Morten havde indtil for to år siden ophold på et bosted, hvor han til trods for en 2:1-dækning ikke trivedes. Situationen var så vanskelig, at man på bostedet i ikke så sig i stand til at varetage opgaven. Morten havde ydermere behov for at blive 100% skærmet fra de øvrige beboere, og det var ikke muligt.
I stedet blev løsningen flytning til et andet bosted, hvor der var mulighed for at give Morten egen bolig med eget fast personale. Psykiatri Plus blev sat på opgaven, fordi den kræver specifikke kompetencer, og fordi det var nødvendigt at etablere et lille team omkring ham bestående primært af socialpædagoger og sygeplejersker.
Bostedet står således alene for tilsynet om natten, hvor Morten kan finde på at stå op for at finde mad.
Først og fremmest brugte det faste personale fra Psykiatri Plus tid på at lære Morten at kende og forstå hans behov og ønsker. På baggrund af den viden, som medarbejderne erhvervede sig, blev der udarbejdet en meget fast struktur for Morten med low arousal som den primære metode og målsætning.
I dag er Mortens dag minutiøst planlagt, for det trives han bedst i, og dermed reduceres konflikter til et minimum. Det har givet mulighed for at gå fra 2:1-dækning til 1:1, og dermed er der færre mennesker og færre skift at forholde sig til. For et menneske med Mortens diagnoser, betyder det meget for livskvaliteten.
I dag er Morten generelt glad, og der er ro på hverdagen. Han arbejder et par timer hver dag i et beskyttet værksted og ledsages generelt af Psykiatri Plus’ medarbejdere til alle aktiviteter samt besøg på sygehus, hos læge, tandlæge, psykolog, seksualvejleder og diætist samt møder med offentlige.
Samlet set er de sammen med Morten 365 dage om året og i 15 timer om dagen. Den tætte kontakt og et 100% fokus på Morten sikrer, at hans arousal er bragt ned, og når han reagerer, kan de kendte medarbejdere hurtigt få genskabt balancen.
Udover støtten til Morten, bygger teamlederen hos Psykiatri Plus bro mellem kommune/bosted og familien. Samarbejdet har igennem årene været kompliceret, og da Mortens tætte familie fylder en del i opgaveløsningen, er det vigtigt at etablere og vedligeholde en konstruktiv dialog. Den tager Psykiatri Plus’ teamleder ansvar for ved at agere mellemmand mellem kommune og familien, således at alle holder fokus på en helhedsorientret indsats med Morten i centrum.
I Psykiatri Plus arbejder vi med sårbare mennesker. Derfor er deres historier anonymiseret.