Recovery

Recovery er en metode, der fokuserer på ligevægtig kommunikation mellem den professionelle behandler og borgeren. Recovery handler ikke kun om at reducere symptomer, men også om at støtte borgeren i at opnå en tilfredsstillende hverdag med håb for fremtiden, uanset om sygdommen er til stede eller ej.

Hos Psykiatri Plus arbejder vi ud fra princippet om ligeværdig kommunikation, hvor borgerens egne ønsker, drømme og ressourcer er i centrum. Vores mål er at støtte borgerens personlige recovery-proces gennem et samarbejde, der er baseret på anerkendelse, forståelse og motivation.

Hvad er Recovery tilgangen?

‘Recovery’ betyder ‘at komme sig’ på engelsk, og recovery-tilgangen har fokus på borgerens evne til at leve et tilfredsstillende liv, uanset om der stadig er symptomer på psykisk sygdom.
Denne tilgang handler om både klinisk og personlig recovery. Den kliniske recovery fokuserer på symptomfrihed eller symptomkontrol gennem medicin og terapi, mens personlig recovery handler om, at borgeren opnår livskvalitet, håb og et positivt selvbillede.
Centralt i recovery-processen er, at borgeren opnår handlekraft og ser sig selv som en del af fællesskabet, hvor de kan bidrage.

Historien bag Recovery

Recovery-begrebet opstod i 1980’erne og 1990’erne i USA, særligt inden for psykiatrien. Det blev udviklet af mennesker med erfaringer inden for psykiske sygdomme, der ønskede at finde en måde at leve et tilfredsstillende liv på, trods deres diagnoser.
Det markerede et skifte fra en traditionel, sygdomsorienteret tilgang til en mere holistisk og menneskecentreret tilgang, hvor fokus blev rettet mod den enkeltes ressourcer og livskvalitet.
Oprindeligt blev recovery-begrebet forbundet med skizofreni, hvilket udfordrede den daværende opfattelse af, at det ikke var muligt at komme sig fra denne lidelse.
Med tiden har begrebet dog bredt sig til at omfatte mange andre psykiske sygdomme, da det nu anerkendes, at man kan ”komme sig” på forskellige måder, uanset sygdommens karakter. Det har skabt grundlaget for en mere håbefuld og ressourceorienteret tilgang til psykiatrisk behandling.

Recovery som arbejdsmetode

I arbejdet med recovery er det væsentligt at forstå, at processen er unik for hver enkelt person. Det betyder, at metoden tilpasses borgerens individuelle behov og livssituation. 

Ligesom Marte Meo er recovery-tilgangen i praksis en samarbejdsorienteret metode, hvor fokus ligger på borgerens ressourcer, ønsker og drømme. 

Et centralt element er CHIME-modellen, som fremhæver fem nøglefaktorer:

C = Forbundethed (Eng: connectedness)
H = Håb
I = Identitet
M = Mening
E= Handlekraft (Eng: empowerment)

Disse faktorer hjælper borgeren med at styrke sociale relationer, genopbygge en positiv selvopfattelse og finde mening i livet, hvilket er afgørende for en vellykket recovery-proces.

I praksis anvendes redskaber som dialogguider, kriseplaner og personlige mål, der strukturerer samarbejdet mellem fagpersoner og borgeren.

Recoveryfortællinger er et redskab, der kan bruges til at bringe borgerens håb, ønsker og drømme i spil. Fortællingen giver et indblik i borgerens liv og drømme samt bud på, hvad der hæmmer og fremmer borgerens recovery-proces.
Via denne tegning, kan de vigtigste budskaber fra borgerens fortælling om drømme, medvind og sten på vejen komme i fokus.
Når en borger deler sin fortælling i en samtale ud fra tegningen, giver det medarbejderen indblik i borgernes liv og drømme, og hvad der skal til for at støtte borgerens recovery-proces. Samtidig får borgeren mulighed for at reflektere over sin egen recovery proces.

Hvad er vigtigt, og hvad stræber barnet/den unge/voksne/ældre efter?

  • Hvilke drømme og mål har du?
  • Hvad er vigtigt for dig i hverdagen, for at du kan have et godt liv?

Hvad har barnet/den unge/voksne/ældre oplevet af opture, nedture og stilstand?

  • Fortæl om dit forløb i tilbuddet.
  • Hvornår startede du?
  • Hvor synes du, at det er gået godt, og hvor er det gået ned ad bakke?

Hvad giver barnet/den unge/voksne/ældre medvind, eller hvad har hjulpet barnet/den unge/voksne/ældre på sin vej til at komme sig?

  • Se på de højdepunkter, du har beskrevet. Hvad kendetegner dem?
  • Hvorfor er det gået godt? Er der noget særligt, du eller andre har gjort, siden det er lykkedes?
  • Har der været personer, aktiviteter eller tilbud, der har været medvirkende til det?

Hvor har der været sten på vejen, som har bremset barnet/den unge/voksne/ældre eller gjort tingene svære?

  • Se på de dale/svære perioder, du har beskrevet på stien.
  • Hvorfor har det været svært her?
  • Hvor har der været sten på vejen, dvs. bump og barrierer, som har bremset dig eller gjort tingene svære for dig?
  • Er der noget ved tilbuddet, som bremser dig?

Psykiatri Plus’ anvendelse af Recovery

Hos Psykiatri Plus arbejder vi ud fra en recovery-orienteret tilgang, hvor vi ser borgeren som ekspert i eget liv. Vi anerkender, at borgerens egne ressourcer og erfaringer er nøglen til en succesfuld recovery-proces. Derfor arbejder vi aktivt på at støtte borgeren i at udnytte disse ressourcer, så de kan opnå større handlekraft, forbedret livskvalitet og positive fremtidsudsigter.

Vores medarbejdere er trænet i at facilitere recovery-processen gennem ligeværdig kommunikation og en individuel tilgang til hver borger. Vi arbejder tæt sammen med borgeren og andre relevante parter som kommunale indsatser, læger og pårørende for at skabe en sammenhængende og helhedsorienteret støtte.

Scroll to Top