Det vigtigste er at være nærværende og lyttende

Trods sine snart 77 år er det først for nylig, at Flemming Lindahl Glymov endegyldigt har besluttet ikke længere at indgå i Psykiatri Plus’ faste vikarkorps.

 

                                       

 

”Når man elsker sit arbejde, er det svært at sige farvel til det. Jeg har været en del af Psykiatri Plus fra starten i 2001, og igennem alle årene har jeg følt mig som Psykiatri Plus-vikar helt ind til benet.”

Flemming Lindahl Glymov har været vikar on and off igennem de sidste 20 år, og han er trådt til alle tænkelige steder på hele Sjælland. De sidste 6 år har han haft sit primære virke på Bostedet Tjørnehøj i Odsherred. Her er både en unge- og en voksenafdeling til beboere med en psykisk diagnose og evt. misbrug.

 ”Det er et bosted, som jeg holder virkelig meget af. Så meget, at jeg har bedt om fortsat at kunne tilkaldes i særlige situationer, hvor man kan bruge en som mig. Efter så mange gode år ville det føles forkert helt at slippe forbindelsen.”

 

Omsorg for samfundets mest sårbare

Det var Flemmings mor, der som sygeplejerske vækkede hans interesse for psykiatrien. Oprindelig er Flemming uddannet telegrafist i flåden og altså sømand, men i 1968 blev han som 25-årig ansat som portør på Københavns Kommunehospital i Brøndby. På skadestuen mødte han nogle af samfundets mest udsatte, og det rørte ham dybt.
”Jeg blev meget hurtigt bevidst om, at det, vi dengang kunne gøre for de sårbare, ikke var godt nok. Jeg ville gerne være med til at gøre en forskel, og derfor blev jeg uddannet plejeassistent. Siden da har jeg altid arbejdet i psykiatrien på den ene eller anden måde.”
I 1974 fik han en ledelsesuddannelse og var siden både leder og mellemleder mange forskellige steder, undervejs tog han også en demensuddannelse.

Psykiatri Plus helt ind i hjertet

Da Psykiatrisk Udryknings Service blev etableret, var der bud efter Flemming. Stifteren kendte Flemming og vidste, at han var en mand, der kunne noget særligt på området. Udover en fast stilling påtog Flemming sig også vikarvagter både i weekender, og når der ellers var behov.
”Jeg har været vikar flere end 50 steder, og jeg husker hver eneste af dem. I alle årene har mit fokus været på borgerens velbefindende, og jeg har sat en ære i at være nærværende, lyttende og givende over for borgere med psykiske lidelser.”
På spørgsmålet om, hvorfor han har valgt at være vikar i alle de år, svarer Flemming:
”Det gode ved at være vikar er, at man aldrig behøver sige op, og man får masser af spændende opgaver. For mig kunne det ikke have været andre steder end hos Psykiatri Plus. Her er tingene i orden, og man bliver godt betalt for sit arbejde. Jeg har båret logoet med stolthed og er Psykiatri Plus helt ind i hjertet.”

Stadig en dør på klem

Efter så mange år i psykiatrien har Flemming gode råd til andre vikarer i branchen:
”Jeg anbefaler altid mine nye kolleger at undersøge så meget som muligt om, hvor og hvem man skal møde på sin vagt. Det er vigtigt at være godt forberedt. Herefter handler det om at møde med oprejst pande og i bevidstheden om, at ens kompetencer er værdsatte, og at ens indsats gør en forskel for de borgere, man møder.” 
Selvom Flemming nu formelt går på pension, er vi hos Psykiatri Plus glade for fortsat at kunne trække på hans særlige kompetencer på yndlingsbostedet, Tjørnehøj.
”Det kan være, der er en borger med behov for særlig omsorg i en periode, måske en borger, der er terminal. Så træder jeg gerne til. Tjørnehøj er et rigtig godt sted at komme, hvorfra jeg har lutter gode minder.”
Det er heller ikke, fordi Flemming, der er kendt for sit positive sind, kommer til at kede sig i sin pensionisttilværelse. Han er nyvalgt i Seniorrådet i Kalundborg og kontaktperson for demensplejehjemmene, og herudover synger han gospel i kor én gang om ugen.
”Endelig elsker jeg at sætte min lille campingvogn på bilen og køre til den smukke natur i Norge, hvor min søn bor. Der er nok at tage sig til som pensionist,” slutter Flemming Lindahl Glymov.

Vi ønsker Flemming alt godt i sit otium og takker ham for at have været en del af Psykiatri Plus i 21 år.

Selvom Flemming Lindahl Glymov stadig gør en stor forskel i sit arbejde som vikar i psykiatrien, har han i en alder af 77 år besluttet at holde en pause for at hellige sig andre interesser.