12. januar 2021

Flere og flere udsatte borgere bliver ramt af Corona - men hvordan håndterer vi situationen, når mange bor sammen på en institution eller et botilbud? Vi er blevet inspireret af dygtige kommuner, der sætter alle segl ind overfor Corona. Læs med her, og bliver klogere.

Vi er i øjeblikket vidne til kommuner, der gør et fantastisk stykke arbejdet for udsatte borgere under Corona-pandemien, og som tager smitteopsporing og sikkerhed meget alvorligt.

Flere og flere kommuner vælger at reagere lynhurtigt når en af deres borgere på enten et botilbud, et plejehjem eller en institution bliver smittet, og det er her vi er heldige – og ganske ydmyg omkring – at komme ind i billedet, for vi kan hjælpe kommunerne i de svære situationer de står i, når en eller flere af deres beboere bliver smittet og evt. har behov for skærming.

Fællesmiljø er no go i Coronatider
På et botilbud er det ofte en pædagogisk opgave at få beboerne til at benytte sig af fællesmiljøet og de aktiviteter der foregår her. Men det modsatte gælder, når Corona hærger og isolation er den bedste kur mod en virus der igen og igen puster os i nakken.

Men hvordan isolerer man borgere, der er smittet med Corona og undgår at de smitter resten af fællesskabet? Det kan man bl.a. gøre ved at flytte borgeren over i en midlertidig bolig, hvor vi i Psykiatri Plus, hjælper med støtte, omsorg, pleje og tilstedeværelse.

I en midlertidig og separat bolig, kan borgeren frit bevæge sig rundt, uden at skulle være lukket ude af fællesskabet, der måske banker på, lige uden for døren. Mange af de borgere vi til dagligt hjælper, har et andet kognitivt forståelsesniveau. Det er svært for dem at forstå, at de kan smitte mange mennesker hvis de bevæger sig ud blandt folk, og derfor kan man blive nødt til at isolere.

Kenneth, vores områdekonsulent, beskriver situationen fint:
”Vi er glade og stolte over at kunne hjælpe både kommuner og borgere med at komme så smertefrit gennem Corona-pandemien som muligt”.


Superhelte forklædt som vikarer
I Psykiatri Plus er vi trygge ved at sende vores vikarer ud til Coronaramte borgere. Det kan lyde paradoksalt, men vi oplever i stigende grad, at kommunerne håndterer situationerne meget professionelt, og vi har en løbende og tæt kontakt. Alle vores vikarer får stillet værnemidler i form af visir, mundbund, handsker, dragter osv. til rådighed.

Man kunne spørge sig selv hvorfor nogle mennesker påtager sig det ansvar der ligger i at støtte, pleje og drage omsorg for mennesker med konstateret coronasmitte, og vores erfaring er simpel; de gør det, fordi de udviser samfundssind, og fordi de ved, hvor vigtigt det er at hjælpe udsatte borgere, især i specielle og uforudsigelige tider.

Kristina, som er områdekonsulent i Psykiatri Plus supplerer:
”Vi er taknemmelige over at have tilknyttet kompetente vikarer der har lyst til og mod på, at være en del af de hverdagshelte, der hjælper nogle af samfundets mest udsatte trods Corona”.


Et godt eksempel på ansvarlighed
Forleden ringede en leder af et botilbud til Kristina. Lederen forklarede, at de havde en ung beboer som var konstateret smittet med Corona, og at de ikke ville løbe en risiko med at smitte de resterende beboere på botilbuddet. De var dermed nødsaget til at flytte beboeren hen i en midlertidig bolig hurtigst muligt.

Seks timer efter opkaldet stod en af Psykiatri Plus’ vikarer klar til at tage sig af den unge sammen med en anden pædagog fra botilbuddet. Opgaven bestod i at hjælpe og støtte den unge beboer under og efter flytningen.

Vi har nu hjulpet den unge i syv dage, og alle parter har oplevet stor tryghed i håndteringen af situationen. Den unge har især nydt godt af ekstra opmærksom og mulighed for at være i centrum. Det er blevet til en masse indendørs aktiviteter i form af spil, hygge, og hjemmeskoling.

Intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget, og vi ved, at den unge nyder det ekstra selskab og den ekstra opmærksomhed - men vi glæder os nu til at vende tilbage en hverdag uden for meget isolation. Vi hepper på alle hverdagens superhelte!