Hjemmefra for første gang i sit 19-årige liv

Takket være Lions Club, Ishøj Kommune og vikarer fra Psykiatri Plus Omsorg kunne Mikkel, der har rygmarvsbrok, få én på opleveren sammen med jævnaldrende. Nu taler han om at flytte hjemmefra.

Mikkel var på lejrskole 10 dage i juli-august på Osted Handicaplejr, som er arrangeret af Lions Club Ishøj. Han sidder og fortæller om det i sofaen i familiens lejlighed i Ishøj, hvor han har boet det meste af sit liv sammen med sin mor og lillesøster.

Mikkel er født med åben rygmarvsbrok og har derfor udfordringer med at gå. Ved hjælp af skinner kan han dog strække alle sine 186 centimeter ud og gå i et stykke tid.
Mikkel har samtidig visse kognitive udfordringer, hvor han skal have støtte til – blandt andet planlægning.

God sort humor
Det er hans mor, Anja, der passer ham, og veninden Laila er også med i snakken i stuen.

Mikkel er glad for dem begge to – der er en god sort humor mellem dem. Han kalder blandt andet, med et stort smil, sin mor for "spasserpasser".

”Det var en fed oplevelse at være hjemmefra. Det var lidt hårdt at være på i så mange timer hver dag, men det var fantastisk at være sammen med andre unge, der har nogenlunde de samme problemer som mig”, fortæller 19-årige Mikkel Andersen.

Både moderen og Laila glæder sig på Mikkels vegne over, at han kom afsted.

”Det var en helt anden og mere selvstændig Mikkel, vi fik hjem. Han voksede lige nogle centimeter og er blevet mere voksen – og mere fræk”, siger mor Anja med et smil.

Mikkel har svært ved at sidde stille, når vi taler om lejrskolen. Det var første gang, at han var alene hjemmefra, og han nød det.

”Lejligheden her er jo mit hjem, og jeg er glad for mit værelse, men jeg er også bundet til det, det meste af tiden, og det ser ikke ud til, at jeg kommer så mange andre steder lige foreløbig. Jeg er glad for min familie, men det var stort for mig at se noget andet og møde andre på min egen alder”, fortæller han.

15 unge plus hjælpere var med
Det var en sagsbehandler i Ishøj Kommune, der fortalte familien om, at den lokale Lions Club arrangerer den årlige Osted Handicaplejr. Det lykkedes at få kommunen til at betale for, at der noget af tiden kom hjælpere fra Psykiatri Plus Omsorg med.

I år var der 15 unge deltagere, som også havde hjælpere med. Turen blev en stor succes.

Mikkel fik nogle gode venner, som han stadig har kontakt med. De lavede rollespil, var på ture, og var også hele gruppen afsted til Grøn Koncert.


Fra Psykiatri Plus Omsorg var der flere hjælpere - mest Ghali - og de afløste hinanden samtidig med, at der var fast personale på stedet.

Mikkel havde det fint med det.

”Det er svært for mig at være afsted uden hjælpere. Ghali var rigtig god til at støtte – og så forstod han at være der, når jeg havde brug for ham, og så trak han sig, når vi unge bare skulle være sammen og hygge os”, fortæller han.

Hjemme igen og hvad så?
Nu er Mikkel hjemme igen. Og han ved ikke lige, hvad der skal ske med ham.
I øjeblikket er Ishøj Kommune ved at vurdere ham. Det kan ende med en førtidspension eller andre løsninger. Lige nu er han faktisk på uddannelsesstøtte. Men der skal snart ske noget, synes Mikkel.
Og lejrturen har åbnet op for tanken om på sigt at flytte hjemmefra.

”Det var på mange måder hårdt at være afsted. Jeg er jo ikke vant til så megen aktivitet. Men det var godt for mig. Jeg vil rigtig gerne ud og bo blandt andre unge. Det kunne være et bofællesskab, hvor der er noget hjælp, når man er handicappet. Det vil være rigtigt godt, hvis der kan ske noget”, siger Mikkel med et smil.