Medarbejderhåndbog

For dig som medarbejder

Velkommen til Psykiatri Plus

Vi er glade for, at du er en del af vores organisation og deler vores passion for at gøre en forskel for de mest sårbare mennesker i Danmark. Denne medarbejderhåndbog er udarbejdet for at hjælpe dig med at forstå vores værdier, retningslinjer og arbejdskultur. Den er et vigtigt arbejdsredskab, der vil guide dig i dit daglige arbejde, uanset hvor du arbejder for os.

Hos Psykiatri Plus er vores mission at træde til, når livet gør mest ondt. Vi er specialister inden for socialpsykiatri, og vi arbejder hver dag for at støtte og hjælpe børn, unge, voksne og ældre med korte eller længerevarende psykiske eller sociale udfordringer. Vores mål er at gøre en forskel for de mest udsatte og sårbare mennesker i Danmark – og vi gør det med høj faglighed og omsorg for den enkelte.

Formålet med medarbejderhåndbogen er at skabe tydelige rammer for dit arbejde og udstikke klare retningslinjer for, hvordan du håndterer forskellige situationer, du møder i praksis. Medarbejderhåndbogen kan med fordel anvendes som opslagsværk, så du altid har en praktisk vejledning at støtte dig til og kan træffe beslutninger i overensstemmelse med organisationens værdier og retningslinjer.

Hvis du har spørgsmål eller brug for yderligere vejledning, er du altid velkommen til at kontakte rekruttering eller din teamleder.

Tak, fordi du er en del af Psykiatri Plus – sammen gør vi en forskel.

Version 1

© Psykiatri Plus A/S

Redaktion: (Redaktionen opdaterer løbende medarbejderhåndbogen. Den er versionsstyret og tilgængelig i vores app, hvor du altid har adgang til den. Oplever du, at der er områder, som mangler eller med fordel kunne være beskrevet i denne medarbejderhåndbog, så er du altid velkommen til at kontakte rekruttering.)

Lea Riis Jensen – Rekrutteringschef

Indholdsfortegnelse

Vores fælles værdigrundlag er fundamentet for vores adfærd som medarbejdere. Værdierne er retningssættende for den måde, vi behandler hinanden, vores borgere og samarbejdspartnere på ude i indsatserne.
Vores værdier bygger bro mellem det, vi siger, og det, vi gør.

Vores fem værdier er beskrevet herunder:

• Dialog
• Respekt
• Faglighed
• Omsorg
• Tillid

Dialog:
Værdien dialog er retningssættende i måden, hvorpå vi kommunikerer med hinanden, vores borgere, kollegaer og samarbejdspartnere. Værdien kommer til udtryk gennem en oprigtig, nysgerrig dialog, hvor vi lytter med et åbent sind og uden fordomme. Vi taler respektfuldt til hinanden og gør os altid umage med at holde den gode og venlige tone, uanset hvilken indsats vi er ude på, og hvem vi samarbejder med.

Respekt:
Værdien respekt er retningssættende for, hvordan vi behandler hinanden, vores borgere, kollegaer og samarbejdspartnere. Værdien kommer til udtryk ved, at vi udviser respekt for hinandens holdninger og faglighed, og at vi altid gør os umage med at behandle hinanden respektfuldt.

Faglighed:
Værdien faglighed er retningssættende for, hvordan vi anvender vores professionelle og faglige viden samt kompetencer på indsatserne ude hos borgerne. Værdien kommer til udtryk ved, at vi altid gør os umage med at levere høj faglighed. Vi deler viden med relevante kollegaer og samarbejdspartnere eller søger sparring for at højne vores faglighed.

Tillid:
Værdien tillid er retningssættende i den tiltro, vi udviser over for hinanden, vores borgere, kollegaer og samarbejdspartnere. Værdien kommer til udtryk ved, at vi i et team med andre medarbejdere vil hinanden det bedste, og at vi har en aftale om altid at tale med hinanden og ikke om hinanden.

Omsorg:
Værdien omsorg er retningssættende for den måde, vi agerer på over for hinanden, vores borgere, kollegaer og samarbejdspartnere. Værdien kommer til udtryk i opmærksomhed og den ekstra mil, vi altid går for at hjælpe. Denne omsorg kommer også til udtryk, når vi med vores menneskesyn antager, at borgeren gør, hvad han/hun kan ud fra de ressourcer, borgeren har, og derfor rummer og støtter denne uanset udfordringer.

Et godt og sundt arbejdsmiljø er noget, vi skaber sammen og kontinuerligt vedligeholder, uanset om du er på længerevarende indsatser eller tager enkelte vikarvagter. Som medarbejder i Psykiatri Plus vil du møde forskellige kunder, borgere og arbejdspladser. Med din faglighed og professionalisme er du en ressource og en hjælp hos den pågældende kunde og borger – og du er derfor Psykiatri Plus’ ambassadør.

Da vi hjælper mange forskellige kunder, borgere og arbejdssteder, kan rammer og regler også variere fra sted til sted. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at du har den nødvendige information om arbejdsstedets rammer og regler, som fx regler for pause, påklædning og lignende.

Som medarbejder har du et ansvar for at bidrage til det gode arbejdsmiljø og for at sikre en god oplevelse for både dig selv, borgeren og kunden. Når du kommer ud på en vagt, er det derfor vigtigt, at du:

  • Hilser og giver dig til kende ved ankomst.
  • Bærer dit ID-kort, så stedet ved, at du kommer fra Psykiatri Plus.
  • Møder til tiden og omklædt, hvis det er aftalen.
  • Er bevidst om din rolle som professionel og har et højt serviceniveau.
  • Bringer din faglighed i spil og er fleksibel i forhold til arbejdsopgaver.
  • Er bevidst om og opmærksom på, at det er kunden, der definerer dine arbejdsopgaver og kan ændre disse – så længe dine kompetencer er tilstrækkelige til opgaveløsningen.
  • Har mobiltelefonen på lydløs, så den ikke forstyrrer dig.
  • Når en vagt slutter, overleverer nødvendig information, nøgler eller lignende til relevante personer, fx til den ansvarshavende sygeplejerske.
  • Siger farvel og tak for vagten.
  • Giver feedback til stedet og os. Det kan både være ros eller input, hvis du oplever noget, du er usikker på eller bekymret for.

Er du medarbejder på en længerevarende indsats, forventer vi, at du deltager i relevante møder, der omhandler borgeren. Vi møder altid velforberedte op til vores møder. Under et møde har vi af respekt for facilitator altid vores mobiltelefoner sat på lydløs, så vi kan lytte aktivt.

Interne møder inkluderer for eksempel teammøder med dine kollegaer og møder med din teamleder. Et teammøde er et møde, hvor I medarbejdere, som er en del af teamet, mødes fysisk eller online og drøfter metoder, observationer og evaluerer borgerens udvikling. Vi får de bedste møder, når vi bidrager med faglige indspark og skaber rum for hinandens perspektiver og faglige tilgange. Oftest udarbejdes der et referat efter teammødet, som borgerens bopælskommune eller region modtager.

Eksterne møder kan være møder, hvor borgerens pårørende, socialrådgiver, psykiater eller andre instanser deltager. Din teamleder vil deltage i dette møde, men vi har behov for dine observationer og overvejelser. Husk altid at dele observationer og opmærksomhedspunkter omkring borgeren så objektivt som muligt og med din faglighed i fokus.

Psykiatri Plus’ rygepolitik gælder for både fysiske og online møder.

Din faglighed

Som fagperson i Psykiatri Plus forventer vi, at du holder dig fagligt opdateret om lovgivning og retningslinjer på området. Du skal være opmærksom på, at der kan være lokale regler og retningslinjer i psykiatrien. Vi har derfor en forventning om, at du er bekendt med og følger retningslinjerne inden for Psykiatriloven og Serviceloven.

Som medarbejder i Psykiatri Plus ønsker vi at investere i din faglighed og afholder derfor løbende kompetencegivende kurser, dialogmøder og udsender nyhedsbreve, som du vil blive orienteret om via Psykiatri Plus-appen eller på mail.

Som tilknyttet medarbejder hos Psykiatri Plus kan du både arbejde på en længerevarende indsats eller tage vikarvagter.

Når du er tilknyttet en indsats, arbejder du typisk en-til-en med borgeren over et længere forløb. Du vil her fungere som en fagperson i borgerens liv. Der vil være flere medarbejdere og en teamleder tilknyttet indsatsen, og du er derfor en del af et team. Du kan være tilknyttet flere indsatser på én gang. Læs mere om indsatser i afsnittet ”Når du er på en længerevarende indsats og en del af et team”.

Når du er på en vikar- eller akutvagt, kan du både arbejde en-til-en eller sammen med kollegaer fra Psykiatri Plus eller personale fra arbejdsstedet, fx botilbud, rehabilitering eller hospitalsafdelinger.

Vi vil gerne sikre, at du har det godt på de vagter, du er ude på, og der er derfor fokus på løbende dialog. Du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har behov for sparring. Hvis du er tilknyttet en indsats og dermed er på et forløb med en borger, skal du kontakte din teamleder. I særlige tilfælde har vi også mulighed for at henvise dig til samtaler hos en anden professionel.

Selvom du som medarbejder har en tæt og faglig relation til borgeren, er det altid kunden, der definerer rammerne for opgaven. Det betyder, at du ikke har ansvaret for at vurdere opgavens omfang, timetal eller lignende. Din opgave er at levere den faglige indsats inden for de fastsatte rammer og sikre, at borgerens behov og udfordringer bliver mødt professionelt.

Hos Psykiatri Plus vægter vi høj faglighed. For bedst at understøtte borgerne med deres udfordringer arbejder vi ud fra metoder og pædagogiske handleplaner, der er udviklet specifikt til den enkelte borger.

Pædagogiske handleplaner har til formål at sikre en målrettet og struktureret indsats for borgeren inden for pædagogiske rammer, så borgeren bedst muligt hjælpes med de udfordringer, der måtte være.

Metoderne har til formål at sikre en tilværelse præget af selvstændighed og meningsfuldhed for de borgere, der er ramt af psykiske lidelser og sociale problemer. Vi arbejder ud fra følgende metoder:

  • KRAP bygger på en helhedsorienteret tilgang, som tager udgangspunkt i menneskets tanker, ressourcer og behov.
  • Low arousal bidrager til at skabe ro og tryghed og minimere uhensigtsmæssig adfærd ved at reducere stress og konfliktudløsende faktorer.
  • Marte Meo hjælper med at styrke relationer og kommunikationen mellem mennesker gennem udviklingsstøttende samspil. Metoden tager udgangspunkt i de ressourcer, der allerede er til stede hos både borgeren og den professionelle, med fokus på at bygge videre på det, der fungerer godt.
  • Personcentreret tilgang har fokus på individualisering, autonomi og respekt og gør den særligt velegnet til komplekse og langvarige pleje- og behandlingsforløb, hvor standardiserede tilgange ofte kommer til kort.
  • Recovery bidrager til borgerens evne til at leve et tilfredsstillende liv, uanset om der stadig er symptomer på psykisk sygdom. Borgeren opnår handlekraft og ser sig selv som en del af fællesskabet, hvor de kan bidrage.
  • Perspektivskifte skaber mulighed for at skifte fra et udefra-perspektiv på andres adfærd til et indefra-perspektiv, hvor man forsøger at se verden fra deres synspunkt. Dette skifte gør det muligt at få en mere nuanceret forståelse af, hvorfor nogle handler, som de gør.

For at sikre kvalitet og faglighed i dit arbejde benytter vi den digitale platform SofusSocial. Inden du som medarbejder påbegynder en indsats, vil du blive tilknyttet indsatsen i SofusSocial. Her vil du finde alle relevante oplysninger om borgeren og indsatsen, som du skal orientere dig i. Det kan fx være etiske retningslinjer, nødvendige informationer, indsatsens pædagogiske handleplan og lignende.

Til hver indsats vil der være indsatsmål og pædagogiske handleplaner med et metodisk fokus, der er udarbejdet for borgeren. Disse skal du læse og sætte dig grundigt ind i, så du er bedst klædt på til at støtte borgerens udfordringer og behov. På vores indsatser vil der også være krav om, at du skal kunne yde dokumentation, status og evaluering, som også bliver skrevet ind i SofusSocial.

Når du som medarbejder er ansat på en længerevarende indsats, får du en særlig rolle i et andet menneskes liv. Din rolle er at hjælpe og støtte borgeren i en periode, hvilket altid gøres med faglighed, omsorg og respekt. For at passe på både dig og borgeren skal du være opmærksom på følgende i jeres relation:

  • Borgeren kan hurtigt finde tryghed i dig, da du ofte bliver en del af deres hverdag. Det er her vigtigt, at du sætter rammerne for en professionel relation, hvor du bistår borgeren, men ikke agerer som privat netværk. Du kan være personlig, men aldrig privat.
  • Det er din teamleders ansvar at sætte rammer og regler for din interaktion med borgerne. Bliver du i tvivl i arbejdet på en indsats, skal du henvende dig til din teamleder.
  • Det kan være svært for både dig og borgeren, når/hvis du skal fratræde en indsats.
    Fokuser her på at skabe en god afslutning med borgeren, og lav evt. en glidende udfasningsfase. Hvis borgeren fortsat skal have en relation til de andre medarbejdere på indsatsen, kan du ikke længere være i kontakt med borgeren eller diskutere indsatsen med de medarbejdere eller andre aktører, der fortsat er tilknyttet borgeren.

Er du på en længerevarende indsats hos en eller flere borgere, arbejder du efter en pædagogisk handleplan og indsatsmål. Det er derfor en forventning, at du orienterer dig i borgerens sagsakter, inden dit første besøg hos borgeren.

Når du bliver en del af et team, får du en fast teamleder og kollegaer, som du løbende kan sparre med i forhold til opgavens udførelse. Her har du ikke kun ansvaret for, at borgeren får den optimale støtte og hjælp, men også for at sikre et godt samarbejde med fagligheden som omdrejningspunkt. Da du også vil have teamkolleger, er det vigtigt, at du respekterer dine teamkollegaers kompetencer og bidrag samt værdsætter forskellige perspektiver.

Dine observationer og input er særligt væsentlige for os, hvorfor vi forventer, at du deltager i teammøder samt netværksmøder, hvor din viden kan være værdifuld.

Dokumentation er væsentlig for at sikre kontinuitet i behandlingen og støtten hos borgeren, og det er vigtigt, at du dokumenterer i forhold til de indsatsmål, som er beskrevet i den pædagogiske handleplan. Dine observationer er særligt væsentlige, da de kan være afgørende for den støtte, som borgeren er berettiget til.

Psykiatri Plus App

Appen “Psykiatri Plus” er dit vigtigste redskab i dit arbejde som medarbejder hos Psykiatri Plus, og det er derfor vigtigt, at du kan anvende appen. Appen bruges til al håndtering i forbindelse med dine vagter, og det er her, du kan holde dig opdateret i dit arbejde.

Det er gennem appen, at du kan komme i kontakt med dine teamledere og kundeservice, tage vagter, modtage vagtforespørgsler og lignende.

Hvis du har brug for yderligere hjælp til appen, så tag kontakt til os.

I forbindelse med bestemte opgaver kan borgere have behov for medicin, som du som medarbejder skal give. Hold dig orienteret i opgavebeskrivelsen eller i de retningslinjer, som borgeren er underlagt, inden du tager ud på vagten.

Til dig som sygeplejerske:
Vi forventer, at du som sygeplejerske kan håndtere almindelig medicindispensering og medicinadministration.

Til dig som social- og sundhedsassistent:
Det er op til den enkelte kunde at vurdere, om du som social- og sundhedsassistent må udlevere medicin på det enkelte afsnit eller hos den enkelte borger. Det er naturligvis et krav, at du har bevis for gennemført kursus i medicinhåndtering/medicingivning, hvis udlevering af medicin er en del af opgaven.

Til dig som har en anden faggruppe, men har et medicinkursus:
Hvis du har et medicinkursus, skal du altid oplyse dette til Psykiatri Plus. Da kommunerne er forskellige, afhænger det dog af den enkelte kommune, om du får lov til at udlevere medicin, selvom du har et medicinkursus. Er du i tvivl, kan du altid forhøre dig hos Psykiatri Plus.

Som medarbejder i Psykiatri Plus kan du enten være timelønnet eller månedslønnet afhængigt af din tilknytning.

Som timelønnet er du ikke ansat på et specifikt timeantal, men arbejder typisk efter behovet for arbejdsopgaver. Afhængigt af timeantal og arbejdsopgaver kan du som timelønnet være omfattet af funktionærloven, hvilket vil fremgå af din tilknytningsaftale.

Hvis du er månedslønnet og fastansat på en specialopgave og i et fast team, vil dine timer og øvrige vilkår være beskrevet i din tilknytningsaftale.

I nogle tilfælde kan der opstå overarbejde. Det skal aftales med kunden og Psykiatri Plus, som skal notere det som overarbejde, da du ikke selv har mulighed for at vurdere, hvornår det er nødvendigt at blive ekstra på en vagt.

Som arbejdsgiver er vi forpligtet til at overholde gældende regler om hviletid og 48-timers-reglen. 48-timers-reglen går grundlæggende ud på, at du som medarbejder ikke må arbejde mere end 48 timer i gennemsnit over en periode på fire måneder. 48-timers-reglen vil ofte være angivet i din overenskomst. Det betyder, at du som medarbejder i kortere perioder kan arbejde flere timer og i andre perioder færre, så længe du arbejder under 48 timer i gennemsnit over en hvilken som helst firemåneders-periode.

Arbejdstidsdirektivet har til formål at beskytte medarbejderen, så man som medarbejder ikke arbejder så meget, at man bliver nedslidt af sit arbejde. Reglerne i direktivet gælder for alle lønmodtagere.

Derudover har du ret til hviletid alle ugens dage. Det betyder, at medarbejdere skal have 11 timers sammenhængende hviletid uden for arbejdspladsen inden for døgnets 24 timer, og de 11 timer må ikke splittes op i flere korte friperioder. De kan dog i visse tilfælde, hvis dette er angivet i den gældende overenskomst, skubbes til det næstkommende mulige tidspunkt for afholdelse af hviletid.

Som medarbejder er du bundet af loyalitetskravet, når du udtaler dig om Psykiatri Plus. Vi forventer, at du gennem din faglighed og din måde at omtale arbejdspladsen på bidrager til, at virksomheden klarer sig bedst muligt. Vurder derfor altid, til hvem, hvor og hvad du udtaler dig om, når det omhandler virksomheden.

Tavshedspligten betyder, at du ikke må videregive eller udnytte fortrolige oplysninger, som du bliver bekendt med gennem dit arbejde. Tavshedspligten dækker både forhold vedrørende borgeren og kunden. Du skal også være opmærksom på, at tavshedspligten fortsat gælder efter ophør af ansættelsesforholdet hos Psykiatri Plus.

Vær dermed også opmærksom på, hvem du fremviser appen til, da fremvisning af appen og oplysningerne deri til kollegaer, kommende kollegaer eller andre udefrakommende kan føre til, at du bryder tavshedspligten.

Der indhentes årligt både straffe- og børneattester for alle medarbejdere som led i vores sikkerhedsprocedurer. Dette sikrer, at vi opretholder et trygt og sikkert arbejdsmiljø i arbejdet med sårbare målgrupper. Du vil hvert år modtage en anmodning via e-Boks fra os, hvor du giver tilladelse til, at vi kan indhente en straffe- og børneattest på dig.

En opdateret straffeattest er afgørende for, at du fortsat kan være tilknyttet som medarbejder. Hvis vi ikke modtager en opdateret straffeattest eller får respons fra dig vedrørende anmodningen, vil du, af sikkerhedsmæssige årsager, blive gjort inaktiv i vores system, indtil du godkender anmodningen. For at arbejde med børn og unge kræves der desuden en opdateret børneattest.

I forbindelse med indhentningen af opdaterede straffeattester vil der også være en årlig kontrol af autorisationsbeviser for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.

Harmonikaindhold

I tilfælde af, at du skulle blive syg eller have behov for at melde andet fravær, skal du ringe til os på hovednummeret 70 210 211. Er du på et fast team, og klokken er mellem 09.00-15.00, skal du kontakte din teamleder direkte.

Det er ikke muligt at melde sygdom eller fravær på anden måde, da vi skal sikre os, at informationen når rettidigt frem til den rette person, så vi har mulighed for at dække din vagt og herved sikre, at borgeren får den nødvendige hjælp.

Er du på et fast team og har behov for at komme af med en vagt, kan du med fordel i første omgang kontakte dine kollegaer og forsøge at bytte vagten. Hvis dette ikke lykkes, kan du kontakte din teamleder.

Telefon: 70 210 211 – alle dage fra 06.00 til 22.00

Frister for rettidig sygemelding:

  • Sygemelding til dagvagt: Inden kl. 06.00. Uden for vores åbningstid skal du ringe til kunden og derefter hurtigst muligt til Psykiatri Plus.
  • Sygemelding til aften- og nattevagt: Hurtigst muligt og gerne før kl. 12.00. Uden for vores åbningstider skal du ringe til kunden og derefter hurtigst muligt til Psykiatri Plus.

Ansat hos borger i privat hjem:

  • Er du på en respiratorisk opgave, skal du ved akutte tilfælde kontakte teamlederen.
  • Hvis du er hos en borger i et privat hjem og skal på dagvagt, og du bliver syg efter kl. 22.00, skal du ringe til Psykiatri Plus kl. 06.00 om morgenen hurtigst muligt.

I tilfælde af, at du er mødt ind på en vagt eller møder senere ind og er nødt til at tage hjem grundet sygdom, vil vagten ændres til at ophøre på det tidspunkt, du går hjem.

I tilfælde af, at du bliver forhindret i at møde ind til vagten til tiden og dermed bliver forsinket, skal du ringe til Psykiatri Plus, så vi kan give beskeden videre til kunden og evt. rette vagten. Hvis du bliver forsinket til en vagt efter kl. 22.00, skal du kontakte kunden direkte.

Hvis du udebliver fra en vagt – altså ikke dukker op til en planlagt vagt uden at give besked – vil vi forsøge at kontakte dig for at sikre, at du ikke er kommet noget til. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at kontakte din oplyste pårørende, hvis du har flere planlagte vagter, og vi ikke hører fra dig.

Kunden kan af nødvendige årsager aflyse dine planlagte vagter. Aftalen er, at hvis der er mere end 6 timer til vagtens påbegyndelse, kan kunden afbestille dig fra en vagt uden beregning. Det betyder, at du ikke får løn for en planlagt vagt, hvis der er 6 timer eller mere til, at vagten begynder, og den aflyses.

Hvis kunden aflyser mindre end 6 timer før vagtens påbegyndelse, har du krav på et tilbud om en erstatningsvagt. Det betyder, at du vil blive tilbudt en anden vagt inden for det samme tidsrum og inden for dit kompetenceområde eller områder, du plejer at tage vagter i. Det er derfor vigtigt for os at kunne få kontakt til dig helt frem til vagten slutter, da vi kan tilbyde dig en vagt, der allerede er påbegyndt. Hvis det ikke er muligt at få kontakt til dig, vil dit lønkrav bortfalde. Hvis det ikke er muligt at tilbyde en erstatningsvagt, vil du modtage betaling for den mistede vagt.

Formålet med risikovurderingen og de kommende politikker er at danne grundlag for et korrekt match mellem opgavens kompleksitet og risiko samt dine erfaringer og kvalifikationer som medarbejder. Desuden anvendes risikovurderingen til at planlægge og tilrettelægge arbejdet på opgaven samt til at forebygge chikane, krænkende adfærd eller trusler om vold.

Ved alle nye opgaver foretages risikovurderingen gennem nedenstående risikokategorier i samarbejde med kunden. Denne vurdering er baseret på kundens kendskab til borgeren (adfærd, diagnoser, misbrug mv.), eksisterende domme og eventuelle sigtelser.

Som medarbejder på en opgave skal du være opmærksom på ændringer i borgerens adfærd eller funktionsniveau, så sikkerhedspolitikken kan tilpasses løbende. Dette er vigtigt for at beskytte både dig selv og borgeren. Anvend gerne nedenstående kategorier:

Risikovurdering af en opgave
Risikokategorier:

  • Ingen
  • Lav
  • Middel
  • Høj

Ingen eller lav risiko
Her anvendes de almindelige arbejdsgangsbeskrivelser for opstart og drift af opgaver. Borgeren kan kontakte Psykiatri Plus vedrørende tilrettelæggelse og koordinering af opgaven.

Middel risiko
Ved planlægningen af arbejdet skal der tages hensyn til den enkelte medarbejders forudsætninger for at udføre arbejdet. Fx skal det overvejes, om alder, erfaring og kompetencer har betydning for risikoen for fysiske og psykiske trusler og vold, herunder kendskab til low arousal og andre metoder.

Kunden og borgeren skal informeres om, at Psykiatri Plus dokumenterer alle tilfælde af trusler og altid politianmelder trusler om vold og vold.

Kunden og borgeren skal informeres om, hvem borgeren må kontakte hos Psykiatri Plus, herunder hvordan og hvornår.

Medarbejderen skal ikke dele personlige oplysninger om sig selv eller andre på teamet med borgeren.

Medarbejderen/teamet tilbydes systematisk sparring og supervision med henblik på at undgå risikofyldte situationer.

Høj risiko
Ved planlægningen af arbejdet skal der tages hensyn til den enkelte medarbejders forudsætninger for at udføre arbejdet. Fx skal det overvejes, om alder, erfaring og kompetencer har betydning for risikoen for fysiske og psykiske trusler og vold, herunder kendskab til low arousal og andre metoder.

Kunden og borgeren skal informeres om, at Psykiatri Plus dokumenterer alle tilfælde af trusler og altid politianmelder trusler om vold og vold.

Kunden og borgeren skal informeres om, hvem borgeren må kontakte hos Psykiatri Plus, herunder hvordan og hvornår.

Medarbejderen må ikke dele personlige oplysninger om sig selv eller andre på teamet med borgeren.

Medarbejderen/teamet ydes systematisk sparring og supervision med henblik på at undgå risikofyldte situationer.

Gode råd om forebyggelse og håndtering af trusler og chikane

  • Medarbejdernes efternavne og private telefonnumre fremgår ikke af ID-kort.
  • Private telefonnumre og adresser udleveres ikke.
  • Medarbejderen vurderer selv, hvorvidt vedkommende ønsker adressebeskyttelse.
  • Medarbejdere kan aldrig fremstå helt anonyme, idet Psykiatri Plus som leverandør til det offentlige er forpligtet til at afgive oplysninger om medarbejdere og kompetencer.
  • Vi bliver aldrig private med borgeren.

Psykiatri Plus accepterer ikke chikane eller krænkende adfærd. Alle tilfælde tages alvorligt.
Hvis du som medarbejder oplever eller er vidne til krænkende adfærd, opfordrer vi dig til omgående at rapportere hændelsen til Psykiatri Plus. Der vil hurtigst muligt blive iværksat en undersøgelse af hændelsen.

For at forebygge krænkende adfærd forventes det, at alle medarbejdere efterlever følgende retningslinjer:

  • Udvis respekt for dine kolleger.
  • Husk på, at vi har forskellige grænser.
  • Sig fra, hvis du oplever handlinger, som du opfatter som krænkende.
  • Hvis en kollega siger fra, skal det altid respekteres.
  • Gå til din leder, hvis du oplever krænkende adfærd, eller hvis du ser en kollega blive udsat for krænkende adfærd.

Psykiatri Plus politianmelder altid vold og trusler om vold. Dette sker både af hensyn til din sikkerhed som medarbejder og af hensyn til borgerens samlede sygdoms- og risikoniveau.
Ved ikke at anmelde trusler kan vi hindre et retvisende billede af borgerens samlede sygdoms- og risikoniveau og derved muligheden for at sikre den rette behandling, fx via en behandlingsdom.

Vold og/eller trusler om vold kan inddeles i to områder:

Fysisk vold er angreb mod kroppen, fx: overfald, kvælningsforsøg, knivstik, spark, slag, skub, benspænd, fastholdelse, kast med genstande, niv, bid, krads eller spyt.
Psykisk vold er trusler om vold og anden krænkende adfærd, fx: trusler på livet, trusler om hærværk mod arbejdspladsen, trusler, der vedrører medarbejdernes familie eller venner, eller trusler, der vedrører medarbejdernes ejendele.

Hvad skal jeg gøre, hvis det sker for mig?

Kontakt lederen på stedet (kunden) med henblik på registrering/anmeldelse af episoden samme dag, som episoden er sket. For opgaver i borgerens eget hjem skal du kontakte Psykiatri Plus samme dag, som episoden er sket.
Derudover skal du kontakte skadestuen eller egen læge med henblik på vurdering og beskrivelse af skaden med det samme, ligesom vold altid skal meldes til politiet. Du skal efterfølgende sende kopi af anmeldelsen (hvis dette foretages af kunden) og lægeudtalelse/politianmeldelse til Psykiatri Plus inkl. en beskrivelse af hændelsesforløbet.

Opfølgning på fysiske og psykiske trusler og vold

Vi følger altid op på fysiske og psykiske trusler og vold og sikrer opsamling på forhold vedrørende opgaver i borgerens eget hjem.

Teamleder/kundekonsulent hos Psykiatri Plus er ansvarlig, sammen med nærmeste leder, for at undersøge episoden ift.:

  • Samtale med medarbejderen om situationen og behovet for hjælp.
  • Om retningslinjen er blevet fulgt.
  • Om der er angivet korrekt risikovurdering af borgeren.
  • Om der er et korrekt match mellem medarbejderens erfaringer og kompetencer.
  • At tage kontakt til kunden ift. information, opsamling og evt. ændringer i opgavebeskrivelsen med henblik på at forebygge/undgå yderligere episoder.
  • At sikre dokumentation af episoden både på opgaven og medarbejderen i Temponizer.
  • Lederen af kundeservice er ansvarlig for at registrere arbejdsskader i Temponizer og på den interne liste over arbejdsskader. Du kan læse mere om dette i afsnittet om “Arbejdskader”.

Behov for krisehjælp
Såfremt medarbejderen har behov for krisehjælp, anvises medarbejderen akut psykologsamtale via Psykiatri Plus’ Falck-abonnement. Det er alene ledergruppen hos Psykiatri Plus, der kan aktivere akut krisehjælp.

Arbejdsskader er en fællesbetegnelse for arbejdsulykker og erhvervssygdomme. Det vil sige fysiske og psykiske helbredsskader, som helt eller delvist skyldes arbejdet. De opdeles på følgende måde:

Arbejdsulykker
En arbejdsulykke er en pludselig hændelse i forbindelse med arbejdet, som fører til, at en person kommer fysisk eller psykisk til skade. En arbejdsulykke kan ifølge arbejdsskadesikringsloven også være en skade, der opstår efter en påvirkning, der har varet i højst fem dage.

Erhvervssygdomme
En erhvervssygdom er en sygdom, som helt eller delvist skyldes påvirkninger på arbejdet gennem kortere eller længere tid. Arbejdsskadesikringsloven definerer de sygdomme, der kan anerkendes som erhvervssygdomme.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får en arbejdsskade?
Har du fået en arbejdsskade under dit arbejde på et privat, kommunalt eller regionalt tilbud, skal du kontakte lederen på stedet (kunden) med henblik på registrering/anmeldelse af skaden samme dag, som episoden er sket. Her er det lederen på arbejdsstedet, der hjælper dig med at udfylde skemaet og evt. indberette det som en arbejdsskade. Husk efterfølgende at lave en kopi til dig selv og sende en kopi til Psykiatri Plus, som arkiverer den på din profil.

For opgaver i borgerens eget hjem skal du kontakte Psykiatri Plus samme dag, som skaden er sket. Vi hjælper dig med at udfylde skemaet og evt. indberette arbejdsskaden.

Hvis du har været udsat for en arbejdsskade, opbevarer Psykiatri Plus oplysningerne herom i 30 år. Dette skyldes, at der jf. arbejdsskadesikringsloven er en forældelsesfrist på 30 år.

Defusing
Efter en hændelse tilbydes du defusing, som er en aflastningssamtale, hvor man gennemgår hændelsesforløbet med de involverede parter.

Hvis arbejdsskaden er sket på en institution, et tilbud eller lignende, har du denne samtale med lederen på arbejdsstedet og evt. andre involverede.
Hvis arbejdsskaden er sket i borgerens eget hjem, vil du have samtalen med din teamleder.

Skader på tøj eller genstande
Hvis du er uheldig at få skader på tøj og/eller genstande i forbindelse med dit arbejde, er det din egen ulykkesforsikring, du skal anvende.

Utilsigtede hændelser er hændelser og fejl, der opstår i forbindelse med behandling og pleje af borgeren, og som medfører eller kunne have medført skade på borgeren. Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå utilsigtede hændelser og øge sikkerheden for borgeren, men skulle det ske, følges disse retningslinjer.

Utilsigtede hændelser kan opstå enten ved, at der aktivt gøres noget forkert, eller på baggrund af mere passive fejl, fx ved at noget overses, undlades eller ikke gøres i tide. Utilsigtede hændelser kan også ske, hvis der fx er mangler i sikkerhedssystemer, problemer med teknisk udstyr, uhensigtsmæssige forhold i tilrettelæggelsen af arbejdet, misforståelser eller tab af information.

Hvis du oplever en utilsigtet hændelse, mens du er på arbejde – både hvis du selv er skyld i den eller opdager én – kan den rapporteres, hvis mangler eller brister i sikkerheden førte til, at en eller flere personer blev skadet eller udsat for en risiko for skade.

Du kan rapportere anonymt, men det er en fordel at oplyse navn, e-mail og telefonnummer. Så er det muligt at kontakte dig, hvis der er behov for at få flere oplysninger til brug for beslutninger om, hvordan man bedst kan øge patientsikkerheden.

Rapporter utilsigtet hændelse her

Henvendelser og feedback fra kunder og borgere

Kunder og borgere kan af forskellige årsager vælge at dele deres oplevelser vedrørende dit udførte arbejde med os. Uanset om denne feedback er ris eller ros, vil du altid blive informeret herom.

Modtager vi alvorlige tilbagemeldinger fra en kunde eller borger vedrørende dit arbejde, undersøger vi sagen grundigt og tager en dialog med dig. Kundernes, borgernes og din feedback giver værdifuld indsigt og er en hjælp til løbende at forbedre indsatserne.

I Psykiatri Plus er der en høj grad af fleksibilitet, og det er derfor naturligt, at der vil være perioder, hvor du arbejder mere end i andre perioder. Hvis du befinder dig i en periode i dit liv, hvor du ikke har mulighed for at tage vagter, fx grundet barsel, sygdom eller andet, har du mulighed for at få din profil pauseret. Det betyder, at du ikke længere modtager vagtforespørgsler eller tages i betragtning til arbejde.

Hvis du inden for 5 år igen ønsker at være en del af Psykiatri Plus, kan vi genaktivere din profil, hvilket betyder, at du igen kan få tilbudt arbejde. Genaktivering indebærer en samtale, hvor vi sammen gennemgår dine kompetencer, opdaterer dine oplysninger og attester samt forventningsafstemmer, om der fortsat foreligger et godt match.

Såfremt du ikke ønsker at vende tilbage som medarbejder, slettes dine data efter 5 år.
Desuden kan samarbejdet opsiges af begge parter fra dag til dag, medmindre andet er aftalt.

For at kunne være tilknyttet som medarbejder hos Psykiatri Plus er det ikke muligt at udøve selvstændig konkurrerende virksomhed – for eksempel ved at være ejer af et tilsvarende konkurrerende vikarbureau. Hvis du udøver egen konkurrerende selvstændig virksomhed, er du forpligtet til at oplyse herom både i forbindelse med tilknytningen og under din tilknytning til Psykiatri Plus. Hvis du uberettiget udøver selvstændig konkurrerende virksomhed, vil din tilknytning som medarbejder hos Psykiatri Plus ophøre med det samme. Er du i tvivl, bedes du kontakte Psykiatri Plus.

Såfremt Psykiatri Plus udbyder vagter på din faste arbejdsplads, vil det ikke være muligt for dig at tage vagter der. Du bedes oplyse om din faste arbejdsplads, så du ikke tilbydes vagter fra dette sted.

Psykiatri Plus er en røg- og alkoholfri virksomhed. Det er derfor ikke tilladt at ryge, indtage alkohol eller andre rusmidler i arbejdstiden. Dette gælder hos kunden, hos borgeren og i andre situationer, du befinder dig i under din arbejdstid. Det gælder også, hvis du deltager i online teammøder.

Vi udbetaler 14-dages løn, som vedrører perioden mandag i ulige ugenumre til søndag i lige ugenumre. Lønnen bliver udbetalt torsdag i ulige uger. Du kan i lønberegneren eller i appen altid se den samlede løn pr. time eller vagt. Find lønberegneren HER

Du har ansvar for løbende at godkende dine vagter i appen Psykiatri Plus, hvilket skal gøres senest kl. 12.00 mandag i ulige uger. Dette skal gøres for, at bogholderiet kan nå at registrere vagterne og udbetale dem rettidigt.

Afhængigt af din uddannelse vil dit tilknytningsforhold hos os være omfattet af én af følgende overenskomster:

Hvis du har spørgsmål til udbetalingen af din løn, kan økonomiafdelingen kontaktes.
De har åbent mandag til torsdag kl. 9:30-12:00 og fredag kl. 10:30-12:00.
Mail til okonomi@psykiatriplus.dk eller ring på tlf. 70 210 211 (tast 4).

Skattekort indhentes elektronisk via SKAT. Du har selv ansvaret for, at din forskudsregistrering hos SKAT er opdateret. Vi forhøjer ikke din trækprocent, selvom du måtte ønske det.

Du skal meddele os, om vi skal benytte dit hovedkort eller dit bikort til afregning af din løn. Dette kan også gøres på din medarbejderprofil. Hvis du ikke gør det, benytter vi automatisk dit hovedkort.

I forbindelse med årsskiftet henter vi samme skattekorttype, som du har benyttet før årsskiftet. Hvis du ikke ønsker det, bedes du meddele os det eller ændre det på din medarbejderprofil.

Kørselsgodtgørelse gennem Psykiatri Plus er som udgangspunkt skattefri og følger de fastsatte takster fra Skatterådet, som vedtages årligt.

Når du benytter egen bil i forbindelse med opgaver for Psykiatri Plus, modtager du som udgangspunkt kørselsgodtgørelse. Kørselsgodtgørelsen beregnes ud fra den korteste afstand mellem din bopæl og det anviste arbejdssted. Kørselsgodtgørelsen kan maksimalt udgøre de faktiske kørte kilometer eller 100 km pr. vagt. Det er et krav for udbetaling, at du indtaster bilens nummerplade på vagten i Temponizer.

Hvis du er social- og sundhedsassistent, social- og sundhedshjælper, omsorgsmedarbejder, psykiatrimedarbejder, sygehjælper eller plejer, er du omfattet af Brancheoverenskomsten mellem Vikarbureauernes Brancheforening og FOA (VB-FASID). Du kan ifølge FOA’s brancheoverenskomst opnå kørselsgodtgørelse efter Skatterådets fastsatte takster fra din egen bopæl til det anviste arbejdssted tur/retur, fratrukket 30 km. Der ydes kun kørselsgodtgørelse for op til 100 km i alt pr. vagt.

Hvis du er sygeplejerske, er du omfattet af overenskomsten mellem Psykiatri Plus og Dansk Sygeplejeråd. Ifølge denne overenskomst får du kørselsgodtgørelse efter Skatterådets fastsatte takster fra din egen bopæl til det anviste arbejdssted tur/retur, fratrukket 24 km. Der ydes kun kørselsgodtgørelse for op til 100 km i alt pr. vagt.

Hvis du er socialpædagog, er du omfattet af overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og BUPL – Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund samt Socialpædagogernes Landsforbund. Ifølge denne overenskomst er du ikke berettiget til kørselsgodtgørelse. Psykiatri Plus har dog valgt at sidestille medarbejdere under denne overenskomst med de øvrige faggrupper, og derfor er det muligt at modtage kørselsgodtgørelse efter Skatterådets fastsatte takster fra din egen bopæl til det anviste arbejdssted tur/retur, fratrukket 30 km. Der ydes kun kørselsgodtgørelse for op til 100 km i alt pr. vagt.

Som medarbejder er du omfattet af SKAT’s 60-dages regel. Denne regel betyder, at når en medarbejder har kørt til og fra bopæl og samme arbejdssted mere end 60 gange hos samme arbejdsgiver (samme CVR-nummer) inden for en rullende 12-måneders periode, bliver kørselsgodtgørelsen skattepligtig.

I forbindelse med arbejdets udførelse kan der i enkelte tilfælde opstå situationer, hvor vi eller borgeren anmoder om hjælp til at køre med eller for borgeren. Det kan fx være til hospitalet, apoteket eller tilsvarende. Denne kørsel godtgøres med skattefri kilometergodtgørelse og benævnes tjenestekilometer. Det er et krav, at kørslen foretages i egen bil, og at nummerpladen indtastes på vagten i Temponizer i forbindelse med registreringen af kilometerne.

For at opnå betaling for kilometerne er det vigtigt, at kørslen godkendes på forhånd af Psykiatri Plus, da det oftest er kunden, der skal betale. Alle medarbejdere, uanset faggruppe, kan få godtgørelse for tjenestekilometer. Kontakt os på telefon 70 210 211, hvis du har brug for hjælp til dette.

Kontaktoplysninger

Du kan altid ringe til os, hvis du har spørgsmål.

Du kan også kontakte os på info@psykiatriplus.dk

Ring til os alle hverdage: 06.00-21.00
Alle weekender og helligdage: 06.00-18.00

 


Sidder du med et spørgsmål, der ikke blev besvaret?

Og som med fordel kunne være beskrevet i vores medarbejderhåndbog?

Så er du altid velkommen til at kontakte rekruttering med dine input.

Scroll to Top